عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران هشدار داد که اسرائیل با کشتن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، «روی آرامش را نخواهد دید» و نتیجه طبیعی این اقدام «تسریع زوال رژیم صهیونیستی» است.
آقای عراقچی به خبرنگاران گفت: «همه به خطر بروز یک جنگ تمامعیار در منطقه معترف و نسبت به آن نگران هستند. این یک تهدید بزرگ برای منطقه است. واقعا در وضعیت هشدار به سر میبریم. کشورهای منطقه و فراتر از منطقه باید بدانند وضعیت بسیار خطیر هست و هر لحظه هر احتمالی ممکن است.»
او با اشاره به بیانیههای وزارت خارجه و مواضع رسمی و توییتهای خود گفت: «آمریکا شریک این جنایت است.»
آقای عراقچی کشته شدن حسن نصرالله را «ضایعه بزرگی» خواند اما گفت «هیچ خللی در مقاومت ایجاد نخواهد شد» و «خون» او «باعث قوت و قدرت بیشتر حزبالله» میشود.
آقای عراقچی همچنین گفت اسرائیل «با این کاری که انجام داد، مسلما هیچ آیندهای در منطقه نخواهد داشت.»
کشتن رهبر حزبالله این نگرانی را هر چه بیشتر کرده که یک درگیری بسیار گستردهتر و مخربتر منطقه را فرا گیرد و حتی ایران و هم ایالات متحده را درگیر کند.
در همین حال به گزارش خبرگزاری اینترفاکس روسیه، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه کشتن حسن نصرالله را «ترور سیاسی» توصیف کرد: «اسرائیل میخواهد برای دخالت مستقیم آمریکا در این جنگ بهانهای ایجاد کند و ایران و حزبالله را به هر طریق ممکن برای دستیابی به اهدافش تحریک می کند.»
آقای لاوروف افزود که به نظر او «رهبران ایران باید بسیار مسئولانه عمل کنند و هر واکنشی درست ارزیابی شود.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران دیروز در اولین واکنش به کشته شدن حسن نصرالله گفت: «بر همه مسلمانان فرض است که با امکانات خود در کنار مردم لبنان و حزبالله سرافراز بایستند.»
ایران هنوز واکنشی تلافیجویانه به کشته شدن اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس در تهران نداده است و اکنون این سوال مطرح است که به کشتن رهبر حزبالله لبنان که متحد بسیار نزدیکش بود چه پاسخی میدهد.
شبهنظامیان عراق و تهدید پایگاهها و ناوهای جنگی آمریکا
برخی احتمال میدهند که شبه نظامیان متحد ایران در خاورمیانه، حزبالله در لبنان، حوثیهای یمن و گروههای شبهنظامی متعدد در سوریه و عراق که خود را «محور مقاومت» میخوانند منافع و پایگاههای اسرائیل و آمریکا در منطقه را هدف حمله قرار دهند.
جنبش «النجباء»، یکی از گروههای شبهنظامی در عراق گفته است تمامی پایگاهها و ناوهای جنگی آمریکا اکنون در منطقه جزو اهدافش هستند.
این گروه همچنین در شبکه ایکس از «وضعیت آمادهباش کامل» تمامی واحدهای نظامی خود خبر داد.
شبه نظامیان متحد ایران در عراق همچنین با انتشار اطلاعیههای دیگری «به کشورهای عربی بهویژه اردن، عربستان سعودی، امارات و مصر نسبت به رهگیری هرگونه حمله از محور جهاد و مقاومت علیه رژیم صهیونیستی [اسرائیل] هشدار دادند.»
النجباء میگوید با هر کشوری که حملات راکتی با پهپادیش را رهگیری کند بعنوان «دشمن صهیونیستی» برخورد خواهد کرد. دیگر گروههای مسلح عراقی نیز اعلام کردهاند که آماده «جنگ بلندمدت» با اسرائیل هستند.
درخواست از شورای امنیت سازمان ملل
از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
اسطوره تختی
در مجموعه چهار قسمتی «اسطوره تختی» از زندگی شخصی، ورزشی و اجتماعی غلامرضا تختی میشنویم.
پادکست
پایان پادکست
ایران خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد در اعتراض به «ترور حسن نصرالله» شده است.
امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در نامه ای از شورای امنیت خواست: «اقدام فوری و قاطعی را برای توقف تجاوزات مداوم اسرائیل و جلوگیری از کشاندن منطقه به جنگ تمام عیار انجام دهد.»
او همچنین به اسرائیل هشدار داد که به هیچ یک از اماکن دیپلماتیک یا کنسولی یا نمایندگان ایران حمله نکند: «ایران از اعمال حقوق ذاتی خود تحت قوانین بینالملل برای اتخاذ هر اقدامی برای دفاع از منافع حیاتی ملی و امنیتی خود تردید نخواهد کرد.»
چندین قدرت جهانی نیز درباره عواقب احتمالی این اقدام اسرائیل هشدار دادند چرا که به اعتقاد آنها شبح جنگ همه جانبه در خاورمیانه در حال گسترش است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت «بهشدت نگران تشدید وقایع» است.
حماس کشتن حسن نصرالله را «اقدام بزدلانه تروریستی» خواند و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه نیز گفت که لبنان در معرض «نسلکشی» قرار گرفته است.
پاکستان نیز امروز (یکشنبه) «ماجراجویی فزاینده اسرائیل در خاورمیانه» را بهشدت محکوم کرد و گفت که «حملات افسارگسیخته این رژیم به غیرنظامیان و بیتوجهی به قوانین بینالمللی به سطح هشدار رسیده است.»
در بیانیه وزارت امور خارجه پاکستان از شورای امنیت سازمان ملل خواسته شده است که «اسرائیل را از ماجراجویی در منطقه و نقض قوانین بینالمللی باز دارد و صلح را در خاورمیانه بازگرداند.»
آمریکا فرانسه و بریتانیا یک بار دیگر خواستار آتشبس در مرز لبنان و اسرائيل شدهاند و ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه هم عازم لبنان شده است.
جو بایدن دیروز در پاسخ به خبرنگاری که از احتمال ورود نیروی زمینی اسرائیل به جنوب لبنان پرسید پاسخ داد وقت آتشبس است.
دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، نیز در گفتگو با نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان بر لزوم آتشبس فوری و توقف خونریزی تاکید کرد: «ما بر ضرورت آتش بس فوری برای پایان دادن به خونریزی توافق کردیم. راه حل دیپلماتیک تنها راه بازگرداندن امنیت و ثبات برای مردم لبنان و اسرائیل است.»